Jacqueline Mens - Kunstzinnig met hart en ziel
True Self Art Studio
Art van Jacqueline
Geboortemandala
Cursussen Galerie
Mandala Galerie
KunstzinnigeTherapie
Kind & therapie
Cursussen-Workshops
Mandalastudio
Cursusaanbod mandala
Nieuws
Contact/tarieven
Gastenboek
Links
Artwork slideshow

Welkom bij mandalastudio

Mandala betekent cirkel of wiel in de oude taal Sanskriet. We vinden mandala's terug in talloze culturen en in de vele vormen die ons omringen in de natuur om ons heen. Veel heilige kunst afkomstig uit hindoeisme en boeddhisme heeft de vorm van een mandala. Bij het Tibetaans boeddhisme kennen we de zogenaamde zandmandala's. Aanvankelijk werd de mandala hier gebruikt als hulpmiddel voor meditatiedoeleinden en als afbeelding van bijvoorbeeld de chakra's (energiecentra in de mens) of het universum. Vergelijkbare vormen zoals roosvensters en labyrinten vinden we echter ook terug bij het Christendom en kijk ook eens naar Keltische kruizen en de medicijnwielen bij de Indianen.

Het maken van een mandala kan je helpen meer bij jezelf te komen. De meeste mensen vinden mandalatekenen dan ook een rustgevende ontspannende activiteit. Het zorgt voor wat meer rust in ons hoofd. Het omgaan met de diverse kleuren en vormen die we gebruiken in de mandala werkt voedend voor onze ziel. Vaak vergeten we ook even de tijd, hetgeen in ons drukke leven een heerlijke verademing kan zijn.

Waarom spreekt de mandala mensen zo aan? Op basis van ervaringen van mijn cursisten en mijzelf noem ik een aantal aspecten:

* ik heb er gewoon lol in; ik word er vrolijk van

* ik voel me er speels en onbevangen door net als toen ik nog kind was; het is een spel van ontdekken en het is altijd goed (zonder oordeel)

* de cirkel geeft me een veilig gevoel

* ik word er rustig van en voel me beter aanwezig in mijn lijf

* ik vind de resultaten zo prachtig

* de mogelijkheden en tekentechnieken binnen de mandala zijn zo divers, voor elk wat wils

* het tekenen van mandala's maakt me minder chaotisch; geeft me structuur

* ik ga de wereld om me heen beter waarnemen door het tekenen; sta meer open voor de natuur en al zijn vormen en kleuren

* ik kan er zoveel van mezelf in kwijt; het geeft me een creatieve uitlaatklep

* de psychologische en culturele achtergronden van de mandala spreken me aan

* het helpt me om mezelf beter te leren kennen.

Bewaren

Artstudio Apofylliet * abstract paintings * kunstzinnige therapie * kunstlessen * mandala's  | jacqueline@kunsttherapeut.nl